Vítejte v obci

Smrčná

Je jen jedno místo na světě, kde člověk zanechal své srdce - domov

Fulltextové vyhledávání

Recepty našich kuchařek

Možná jste jen slyšeli, ale možná už i zažili, každý pátek se na naší poště Partner peče.

Přesněji, každý pátek donese babička ze spolku "Babovřesky " :-) buchtu, dort, zákusek. Po nějaké době nás napadlo recepty zveřejnit a nenechat si tyto dobroty jen pro sebe.

IMG-20190123-WA0005.jpg

Zde je první vlaštovky:

Neuvěřitelné muffiny od paní Kvášové.

MUFFINY

  - 175 g másla

 - 175g cukru

 - 2 vejce

 - 50g kakaa

 - 1 vanilkový cukr

 - 1/2 prášku do pečiva

 - 250 g hladké mouky

 - 150ml mléka

Pečeme asi 10-15 min v troubě na 200 stupňů.

Krém - 1 tvaroh ( vanička ), šlehačka, 1 lžíce cukru, ovoce na zdobení

muffiny.jpg

Pro inspiraci jiná barevná varianta

IMG-20190123-WA0006.jpg

Luxusní řezy MACECHA od Třetinů.

Těsto:

 - 3ks vejce

 - 120 g cukr moučka

 - 50ml oleje

 - 50ml vody

 - 1 lžíce kakaa

 - 1/2 prášku do pečiva

Pudink:

 - 400 ml mléka

 - 1 sáček vanilkového pudinku

 - 3lžíce cukru

Šlehačkový krém:

 - 150ml smetany na šlehání

 - 200ml zakysané smetany

 - 1bal. vanilkového cukru

Potup:

1.Vyšlehat žloutky cukrem do pěny, pak zašlehat olej a vodu a pak jen vařečkou mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků.

2. Půlku těsta nalijeme na plech 32x23 a druhou obarvíme kakaem. Tmavé těsto lžíci přidáme na vrch světlého.

3.Teplý vanilkový pudink pomocí naběračky navrstvíme na obě těsta.

4. Pečeme při 200 stupních asi 30 min, dáme vychladnout.

5. Mezitím si vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem. Přidáme zakysanou smetanu. Šlehačkovou nádivku rozetřeme a vychladlý koláč.

6. Postrouháme dle chuti čokoládou.

IMG_2123.JPG

Luxusní řezy s rybízovým pyré od paní Kvášové.

 - 3 vejce

 - 185g krupicového cukru

 - 100ml rostlinného oleje

 - 250 g polohrubé mouky

 - 1/2 kypřícího prášku

 - 400 g červeného rybízu

 - 100 g krupicového cukru

 - 2 sáčky vanilkového pudinku

 - 4 lžíce rumu

 - 200ml 33 % smetany

 - 1 sáček vanilkového cukru

  1. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do pěny. Pak vešlehejte olej a 100ml vody. Bílky ušlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh a smíchejte se žloutkovou pěnou. Nakonec vmíchejte mouku s kypřícím práškem. Pekáček s vyšším okrajem vymažte tukem, vysypejte moukou a vlijte do něj těsto. Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 20 minut. Korpus nechte vychladnout v pekáčku.
  2. Rybíz rozmixujte ponorným mixérem s smíchejte s krupicovým cukrem a 100ml vody. Dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Pudinkové prášky rozmíchejte také v 100ml vody a vlijte do vroucí směsi. Za stálého míchání povařte 2 minuty a odstavte. Do náplně vmíchejte rum a ještě rozetřete na vychladl korpus. Nechte ztuhnout v ledničce.
  3. Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem na pevnou šlehačku. Dejte ji do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na celou plochu ztuhlé náplně nastříkejte těsně vedle sebe malé pusinky. Moučník nechte odležet alespoň hodinu v chladničce. Před podáváním můžete ozdobit rybízem.

Doba přípravy : 60 minut bez chladnutí, tuhnutí a odležení

.IMG_1736.JPG

Na přání paní Ettlerové vkládáme slavné NEBE V HUBĚ od Danči Grulichové :-)

Těsto:

 - 500g hl. mouky

 - 200g cukr moučka

 - 200g másla

 - 2 vejce

 - 2 lžíce medu

 - 2 lžičky sody smíchané se 2 lžičkami mléka

Zaděláme těsto, rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na plechy. Jednu plochu pečeme ihned 10-15 min na 175 stupňů.

Druhou polovinu poklademe směsí.

Směs:

 - 350g nasekaných ořechů

 - 80g cukru

 - 120g másla

 - 3lžíce medu

Vše dáme na pánev a osmažíme dozlatova. Ještě teplou směs dáme na upečenou plochu. Poté plochu pečeme 10-15 min na 175 stupňů.

Krém:

 - 3 dcl mléka

 - 1 a 1/2 lžíce hl. mouky

 - 1 a1/2 lžíce solamylu

 - 100g cukru

Vše uvaříme a vychladíme. Do studeného základu potupně přimícháme ještě 250g másla a 1 vanilkový cukr.

První plochu vyhlazenou postříkáme rumem, po vsáknutí potřeme krémem a dáme druhou vychlazenou plochu

Necháme uležet do druhého dne.

nebe515.jpg

Krásná sloní slza od paní Rauscherové.

Těsto:

 - 6 žloutků

 - 6 lžic cukru

 - 4 dkg kakaa

 - 2 lžíce polo. mouky

 - bílků udělat sníh a trochu prášku do pečiva

 - 3 banány, 6 kiwi

 - žloutky s cukrem utřeme a přidáme ostatní suroviny

 - dáme na plech, vymastit a vysypat moukou nebo pečící papír

 - po upečení přehneme přes váleček a necháme vychladnout

Krém:

 - 15 dkg ořechů

 - 5 lžic horkého mléka - ořechy spařit

 - 25 dkg Hery

 - 3 lžíce cukru

 - 2 lžíce vanilky

 - smícháme s vychladlými ořechy

 - potřeme celý plát, co zbyde natřeme navrch a polijeme čokoládou

sloní oko.jpg

 Oblíbená buchta s tvarohovým krémem a ovocem od paní Nechvátalové.

Těsto:

 - 6 vajec

 - 1 hrnek krup. cukru

 - 6 lžic másla

 - 1 kypřící prášek

 - 10 lžic polo. mouky

 - 2 lžíce kakaa péct na 15-20 min na 180 stupňů

Krém:

 - kostka másla

 - 2 x tvaroh

 - trochu teplého mléka

 - vanilkový cukr

 - cukr dle chuti

Ovoce

jahody nebo broskve a postrouhat čokoládou :-)

IMG_1044.jpg

 Výborné řezy s želé od paní Matýsové.

Těsto :

 - 4 žloutky

 - 20 dkg cukru

 - 20 dkg polo. mouky

 - 1 dcl olej

 - 1 dcl mléka

 - 1 kypřící prášek

 - sníh ze 4 bílků

Z výše uvedených ingrediencí upečeme korpus.

Krém:

 - 2 zakysané smetany

 - 1 šlehačka

 - společně ušlehat

 - 1 vanilkový cukr

Na korpus potřený krémem dáme mandarinky.

Poleva želé:

z kompotu šťávu dolít do 1/2 l vody a 1 vanilkový pudink + vanilkový cukr

uvařit a nalít na potřený koláč krémem a mandarinkami

IMG_3366.JPG

IMG_2387.JPG

Jablkový koláč se slaným karamelem a ořechy od paní Kvášové.

Těsto:

 - 180g špaldové nebo normální hl. mouky

 - 40 g mletých vlašských ořechů

 - špetka soli

 - 2 vejce

 - 70g cukru

 - 100g másla

Náplň:

 - 10 jablek

 - škořice

 - citronová šťáva

Navrch:

 - opražené ořechy

 - slaný karamel - 75 g cukru a 50 ml smetany

IMG_1143.jpg

IMG_1001.jpg

 Posvícenské koláče od paní Hrbkové.

Kvásek:

 - 250 ml mléka
 - 80 g cukru
 - 20 g vanilkového cukru
 - 2 lžíce hladké mouky
 - 30 g droždí

Těsto:

 - 500 g polohrubé mouky
 - lžička soli
 - 140g másla

 - 120g cukru krystal
 - 4 žloutky
 - kůra z jednoho citronu
 - 2 lžíce rumu

Tvarohová náplň:

 -  500 g tvarohu
 - 2 žloutky
 - kůra z půlky citronu
 - 20 g vanilkového cukru
 - krupicový cukr podle chuti

Povidlová náplň:

 - 500 g švestkových nebo jablkových povidel
 - 2 lžíce rumu

Drobenka:

 - 50 g másla
 - 120 g krupicového cukru
 - 100 g mouky

loupané mandle na ozdobu

vejce na potření koláčků

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a zamícháme spolu s cukrem a moukou. Necháme vyběhnout. Do kvásku přidáme všechny ingredience do těsta – mouku, sůl, rozpuštěné (ne horké!) máslo, žloutky, kůru z citronu a rum. Vypracujeme těsto, je třeba být trpělivý a vydržet, dá to práci. Ruční hnětení můžeme přenechat i robotům. Pokud se těsto dlouho lepí a nejde vypracovat, přidáme trošku mouky. Hotové by mělo být hladké a nelepit se. Poté dáme na teplé (ne horké) místo kynout. Těsto kyne dvě hodiny. Během kynutí jej dvakrát promísíme. Během kynutí připravíme tvarohovou a povidlovou náplň do koláčků. Výše uvedené suroviny spolu vymícháme. Drobenku připravíme mísením poloměkkého másla s cukrem a moukou. Vykynuté těsto rozdělíme na požadovaný počet kusů. Z každého kousku vytvarujeme kolečko, do kterého vložíme lžičku tvarohu a zavineme (jako měšec), položíme na vymazaný plech, koláček lehce zmáčkneme a do důlku klademe povidlovou náplň. Koláčky zdobíme drobenkou nebo půlkami mandlí.

Před pečením potřeme koláčky rozšlehaným vejcem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

images.jpg

 

Broskvové plátky s tvarohovým krémem od paní Jonášové :-)

Těsto:

 - 1 hrnek polohrubé mouky

 - 1/2 hrnku krupicového cukru

 - jeden kelímek bílého jogurtu

 - 1/7 hrnku oleje

 - 3 plné lžíce kakaa

 - kypřící prášek

 - 1 vejce

 - tuk na vymazaní formy

 - hrubá mouka na vysypání

Náplň:

 - 2 kostky tvarohu

 - 6 plných lžic mléka

 - 4 plných lžic moučkového cukru

 - 2x balíček vanilkového cukru

Pudinkové poleva:

 - 1 velká plechovka broskví

 - 1 plná lžíce krupicového cukru

 - 1 balíček vanilkového pudinku

 - voda k doplnění šťávy z kompoty - cca 2 malé hrnky

 

 IMG_1266.jpg

Rafaelo řezy od Třetinů :-)

Těsto: ( menší hrnek, resp. necelý hrnek ):

 - 1 hrnek krystalového cukru

 - 2 vejce

 - 1 prášek do pečiva

 - 2 hrnky hladké mouky

 - 0,25 ml mléka ( nebo kefíru )

Suroviny smíchat a nechat krátce sešlehat a nalít na pečící papír na plech.

Směs: ( velký hrnek )

 - 1 hrnek strouhaného kokosu

 - 1/2 hrnku krystalového cukru

 - 1 vanilkový cukr

 - 1x šlehačka ( popř. zakysaná smetana )

Smíchat a nandat lžící na těsto.

Postup :

Pečeme na 180 stupňů cca 25 minut.

Po upečení ještě horké natřeme 2 ušlehané šlehačky ( nebo zakysané smetany) posypeme kokosem.

Šlehačka se rozpustí, řezy jsou díky ní vláčné.

rafaelo.jpg

 Rychlý perník s jablky od paní Jonášové :-)

Těsto:

  • 350 g jabka
  • 250 g cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • sklenička oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do perníku

Nahoru čokoládová poleva

IMG_1456 (3).jpg

Narozeninový dezert od paní Balounové :-).

Těsto:

 - 26 dkg hladké mouky

 - 26 dkg cukru

 - 4 vejce - žloutky

 - 1/2 prášku do pečiva

 - 10 lžic oleje

 - 8 lžic teplé vody

Vyšleháme cukr s vejci, přidáme olej, vodu a nakonec mouku s práškem do pečiva.

Poté vmícháme vyšlehaný sníh ze 4 bílků.

Upečeme v troubě na 180 stupňů.

Na upečený a vychladlý piškot natřeme:

 - 3  zakysané smetany smíchané s 3 vanilkovými cukry

Poklademe ovoce a zalijeme červeným dortovým želé - 2 ks. Necháme odležet v ledničce.

IMG_1509.jpg

 Výborný pivní štrůdl od paní Matýsové.

 - 350g  hladké mouky

 - 12 lžic piva

 - 1 máslo ( může být i HERA, ale z másla je lahodnější )

 - špetka soli

Zpracujeme těsto a dáme na chvilku do ledničky.

Mezitím si nastrouháme jablka, připravíme cukr, vanilku, mletou skořici, koření na jablkový závin, rozinky máčené v rumu.

Poté rozdělíme těsto na 3 díly, každou placku vyvalujeme na pomoučené utěrce.

Hotové " nohavice " potřeme před pečením rozpuštěným máslem.

Pečeme cca 1 hod ( do růžova )

Po upečení můžeme ještě znovu potřít rozpuštěným máslem.

Pozn. Jablka strouháme bez slupky :-).

strudl.jpg

Páteční ranní posezení na poště :-)

 bab.jpg

První vlaštovky pečení dle našich receptů....paní Vlková :-), děkujeme za foto.

vlkova-buchta.JPG

 

Výborné majolkové koláče paní Hlouškové.

Těsto :

 - 1/2 kg hladké mouky

 - 2 žloutky

 - 250 ml. mléka

 - 1 malá majolka

 - 10 ml oleje

 - 1 kostka droždí

 - 15 lžiček cukru krupice

 - sůl

Nahoru ovoce kompotované nebo normální a drobenka.

buchta.jpg

Sváteční řezy s mandarinkami od paní Rauscherové.

Těsto:

 - 4 vejce

 - lžíce práškového cukru

 - 4 lžíce polo. mouky

 - 1/2 prášku do pečiva

Krém:

 - 1 máslová HERA

 - 200 g cukru  - utřít

 - 1/4 mléka

 - 1vanilkový pudink

Uvařit a studené zamíchat do másla.

Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem.

Upečeme a rozdělíme na 3 díly.

Spojíme krémem a hranu též natřeme krémem a posypeme kokosem.

Navrch též trochu krému a nastříkáme pusinky.

Prostředkem položíme plátky mandarinek a zalijeme želatinou.

 

rezy.jpg

 

Výborná ananasová buchta od paní Kvášové.

 - 3 vejce

 - hrnek cukru...následně ušlehat

 

 - plechovku ananasu rozmixovat

 - 2 hrnky polohrubé mouky

 - půl hrnku mletých ořechů

 - lžička sody....upečeme těsto

 

Nahoru na piškot patří:

 - 2 šlehačky

 - mascarpone

 - vanilkový cukr dle chuťi...ušlehat

 

  - ořechy, čokoláda...na zdobení

buchta.jpg

 

Menu

OBEC SMRČNÁ - netkatalog.czMěstské, obecní úřady - netkatalog.cz

24. 6. Jan

Zítra: Ivan

Jak se Vám líbí nové www stránky?




Od 25. 4. 2019 17:59 celkem hlasů: 16

Diskuzní forum

příspěvků: 0