Recepty našich kuchařek
Možná jste jen slyšeli, ale možná už i zažili, každý pátek se na naší poště Partner peče.
Přesněji, každý pátek donese babička ze spolku "Babovřesky " :-) buchtu, dort, zákusek. Po nějaké době nás napadlo recepty zveřejnit a nenechat si tyto dobroty jen pro sebe.
Zde je první vlaštovky:
Neuvěřitelné muffiny od paní Kvášové.
MUFFINY
- 175 g másla
- 175g cukru
- 2 vejce
- 50g kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 prášku do pečiva
- 250 g hladké mouky
- 150ml mléka
Pečeme asi 10-15 min v troubě na 200 stupňů.
Krém - 1 tvaroh ( vanička ), šlehačka, 1 lžíce cukru, ovoce na zdobení
Pro inspiraci jiná barevná varianta
Luxusní řezy MACECHA od Třetinů.
Těsto:
- 3ks vejce
- 120 g cukr moučka
- 50ml oleje
- 50ml vody
- 1 lžíce kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
Pudink:
- 400 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 3lžíce cukru
Šlehačkový krém:
- 150ml smetany na šlehání
- 200ml zakysané smetany
- 1bal. vanilkového cukru
Potup:
1.Vyšlehat žloutky cukrem do pěny, pak zašlehat olej a vodu a pak jen vařečkou mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků.
2. Půlku těsta nalijeme na plech 32x23 a druhou obarvíme kakaem. Tmavé těsto lžíci přidáme na vrch světlého.
3.Teplý vanilkový pudink pomocí naběračky navrstvíme na obě těsta.
4. Pečeme při 200 stupních asi 30 min, dáme vychladnout.
5. Mezitím si vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem. Přidáme zakysanou smetanu. Šlehačkovou nádivku rozetřeme a vychladlý koláč.
6. Postrouháme dle chuti čokoládou.
Luxusní řezy s rybízovým pyré od paní Kvášové.
- 3 vejce
- 185g krupicového cukru
- 100ml rostlinného oleje
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- 400 g červeného rybízu
- 100 g krupicového cukru
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 4 lžíce rumu
- 200ml 33 % smetany
- 1 sáček vanilkového cukru
Doba přípravy : 60 minut bez chladnutí, tuhnutí a odležení
.
Na přání paní Ettlerové vkládáme slavné NEBE V HUBĚ od Danči Grulichové :-)
Těsto:
- 500g hl. mouky
- 200g cukr moučka
- 200g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky sody smíchané se 2 lžičkami mléka
Zaděláme těsto, rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na plechy. Jednu plochu pečeme ihned 10-15 min na 175 stupňů.
Druhou polovinu poklademe směsí.
Směs:
- 350g nasekaných ořechů
- 80g cukru
- 120g másla
- 3lžíce medu
Vše dáme na pánev a osmažíme dozlatova. Ještě teplou směs dáme na upečenou plochu. Poté plochu pečeme 10-15 min na 175 stupňů.
Krém:
- 3 dcl mléka
- 1 a 1/2 lžíce hl. mouky
- 1 a1/2 lžíce solamylu
- 100g cukru
Vše uvaříme a vychladíme. Do studeného základu potupně přimícháme ještě 250g másla a 1 vanilkový cukr.
První plochu vyhlazenou postříkáme rumem, po vsáknutí potřeme krémem a dáme druhou vychlazenou plochu
Necháme uležet do druhého dne.
Krásná sloní slza od paní Rauscherové.
Těsto:
- 6 žloutků
- 6 lžic cukru
- 4 dkg kakaa
- 2 lžíce polo. mouky
- bílků udělat sníh a trochu prášku do pečiva
- 3 banány, 6 kiwi
- žloutky s cukrem utřeme a přidáme ostatní suroviny
- dáme na plech, vymastit a vysypat moukou nebo pečící papír
- po upečení přehneme přes váleček a necháme vychladnout
Krém:
- 15 dkg ořechů
- 5 lžic horkého mléka - ořechy spařit
- 25 dkg Hery
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce vanilky
- smícháme s vychladlými ořechy
- potřeme celý plát, co zbyde natřeme navrch a polijeme čokoládou
Oblíbená buchta s tvarohovým krémem a ovocem od paní Nechvátalové.
Těsto:
- 6 vajec
- 1 hrnek krup. cukru
- 6 lžic másla
- 1 kypřící prášek
- 10 lžic polo. mouky
- 2 lžíce kakaa péct na 15-20 min na 180 stupňů
Krém:
- kostka másla
- 2 x tvaroh
- trochu teplého mléka
- vanilkový cukr
- cukr dle chuti
Ovoce
jahody nebo broskve a postrouhat čokoládou :-)
Výborné řezy s želé od paní Matýsové.
Těsto :
- 4 žloutky
- 20 dkg cukru
- 20 dkg polo. mouky
- 1 dcl olej
- 1 dcl mléka
- 1 kypřící prášek
- sníh ze 4 bílků
Z výše uvedených ingrediencí upečeme korpus.
Krém:
- 2 zakysané smetany
- 1 šlehačka
- společně ušlehat
- 1 vanilkový cukr
Na korpus potřený krémem dáme mandarinky.
Poleva želé:
z kompotu šťávu dolít do 1/2 l vody a 1 vanilkový pudink + vanilkový cukr
uvařit a nalít na potřený koláč krémem a mandarinkami
Jablkový koláč se slaným karamelem a ořechy od paní Kvášové.
Těsto:
- 180g špaldové nebo normální hl. mouky
- 40 g mletých vlašských ořechů
- špetka soli
- 2 vejce
- 70g cukru
- 100g másla
Náplň:
- 10 jablek
- škořice
- citronová šťáva
Navrch:
- opražené ořechy
- slaný karamel - 75 g cukru a 50 ml smetany
Posvícenské koláče od paní Hrbkové.
Kvásek:
- 250 ml mléka
- 80 g cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 30 g droždí
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- lžička soli
- 140g másla
- 120g cukru krystal
- 4 žloutky
- kůra z jednoho citronu
- 2 lžíce rumu
Tvarohová náplň:
- 500 g tvarohu
- 2 žloutky
- kůra z půlky citronu
- 20 g vanilkového cukru
- krupicový cukr podle chuti
Povidlová náplň:
- 500 g švestkových nebo jablkových povidel
- 2 lžíce rumu
Drobenka:
- 50 g másla
- 120 g krupicového cukru
- 100 g mouky
loupané mandle na ozdobu
vejce na potření koláčků
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a zamícháme spolu s cukrem a moukou. Necháme vyběhnout. Do kvásku přidáme všechny ingredience do těsta – mouku, sůl, rozpuštěné (ne horké!) máslo, žloutky, kůru z citronu a rum. Vypracujeme těsto, je třeba být trpělivý a vydržet, dá to práci. Ruční hnětení můžeme přenechat i robotům. Pokud se těsto dlouho lepí a nejde vypracovat, přidáme trošku mouky. Hotové by mělo být hladké a nelepit se. Poté dáme na teplé (ne horké) místo kynout. Těsto kyne dvě hodiny. Během kynutí jej dvakrát promísíme. Během kynutí připravíme tvarohovou a povidlovou náplň do koláčků. Výše uvedené suroviny spolu vymícháme. Drobenku připravíme mísením poloměkkého másla s cukrem a moukou. Vykynuté těsto rozdělíme na požadovaný počet kusů. Z každého kousku vytvarujeme kolečko, do kterého vložíme lžičku tvarohu a zavineme (jako měšec), položíme na vymazaný plech, koláček lehce zmáčkneme a do důlku klademe povidlovou náplň. Koláčky zdobíme drobenkou nebo půlkami mandlí.
Před pečením potřeme koláčky rozšlehaným vejcem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Broskvové plátky s tvarohovým krémem od paní Jonášové :-)
Těsto:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- jeden kelímek bílého jogurtu
- 1/7 hrnku oleje
- 3 plné lžíce kakaa
- kypřící prášek
- 1 vejce
- tuk na vymazaní formy
- hrubá mouka na vysypání
Náplň:
- 2 kostky tvarohu
- 6 plných lžic mléka
- 4 plných lžic moučkového cukru
- 2x balíček vanilkového cukru
Pudinkové poleva:
- 1 velká plechovka broskví
- 1 plná lžíce krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového pudinku
- voda k doplnění šťávy z kompoty - cca 2 malé hrnky
Rafaelo řezy od Třetinů :-)
Těsto: ( menší hrnek, resp. necelý hrnek ):
- 1 hrnek krystalového cukru
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 hrnky hladké mouky
- 0,25 ml mléka ( nebo kefíru )
Suroviny smíchat a nechat krátce sešlehat a nalít na pečící papír na plech.
Směs: ( velký hrnek )
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1x šlehačka ( popř. zakysaná smetana )
Smíchat a nandat lžící na těsto.
Postup :
Pečeme na 180 stupňů cca 25 minut.
Po upečení ještě horké natřeme 2 ušlehané šlehačky ( nebo zakysané smetany) posypeme kokosem.
Šlehačka se rozpustí, řezy jsou díky ní vláčné.
Rychlý perník s jablky od paní Jonášové :-)
Těsto:
Nahoru čokoládová poleva
Narozeninový dezert od paní Balounové :-).
Těsto:
- 26 dkg hladké mouky
- 26 dkg cukru
- 4 vejce - žloutky
- 1/2 prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 8 lžic teplé vody
Vyšleháme cukr s vejci, přidáme olej, vodu a nakonec mouku s práškem do pečiva.
Poté vmícháme vyšlehaný sníh ze 4 bílků.
Upečeme v troubě na 180 stupňů.
Na upečený a vychladlý piškot natřeme:
- 3 zakysané smetany smíchané s 3 vanilkovými cukry
Poklademe ovoce a zalijeme červeným dortovým želé - 2 ks. Necháme odležet v ledničce.
Výborný pivní štrůdl od paní Matýsové.
- 350g hladké mouky
- 12 lžic piva
- 1 máslo ( může být i HERA, ale z másla je lahodnější )
- špetka soli
Zpracujeme těsto a dáme na chvilku do ledničky.
Mezitím si nastrouháme jablka, připravíme cukr, vanilku, mletou skořici, koření na jablkový závin, rozinky máčené v rumu.
Poté rozdělíme těsto na 3 díly, každou placku vyvalujeme na pomoučené utěrce.
Hotové " nohavice " potřeme před pečením rozpuštěným máslem.
Pečeme cca 1 hod ( do růžova )
Po upečení můžeme ještě znovu potřít rozpuštěným máslem.
Pozn. Jablka strouháme bez slupky :-).
Páteční ranní posezení na poště :-)
První vlaštovky pečení dle našich receptů....paní Vlková :-), děkujeme za foto.
Výborné majolkové koláče paní Hlouškové.
Těsto :
- 1/2 kg hladké mouky
- 2 žloutky
- 250 ml. mléka
- 1 malá majolka
- 10 ml oleje
- 1 kostka droždí
- 15 lžiček cukru krupice
- sůl
Nahoru ovoce kompotované nebo normální a drobenka.
Sváteční řezy s mandarinkami od paní Rauscherové.
Těsto:
- 4 vejce
- lžíce práškového cukru
- 4 lžíce polo. mouky
- 1/2 prášku do pečiva
Krém:
- 1 máslová HERA
- 200 g cukru - utřít
- 1/4 mléka
- 1vanilkový pudink
Uvařit a studené zamíchat do másla.
Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem.
Upečeme a rozdělíme na 3 díly.
Spojíme krémem a hranu též natřeme krémem a posypeme kokosem.
Navrch též trochu krému a nastříkáme pusinky.
Prostředkem položíme plátky mandarinek a zalijeme želatinou.
Výborná ananasová buchta od paní Kvášové.
- 3 vejce
- hrnek cukru...následně ušlehat
- plechovku ananasu rozmixovat
- 2 hrnky polohrubé mouky
- půl hrnku mletých ořechů
- lžička sody....upečeme těsto
Nahoru na piškot patří:
- 2 šlehačky
- mascarpone
- vanilkový cukr dle chuťi...ušlehat
- ořechy, čokoláda...na zdobení
Neuvěřitelně dobré tvarohové koláče paní Rauscherové:
Těsto : na 6 koláčů
- 1 kg hladké mouky
- 1 kostka kvasnic
- 1 lžička soli
- 3 žloutky, 1 cele vejce
- 10 dkg Hery, 1 sklenice oleje
- 1/4 mléka
- 20 dkg cukru ( krystal )
- kynout 1 - 1/2 hodinky
Těsto hodně vyválet.
Náplň :
- 6x tvaroh, rumové perníčky
- 1/2 kg cukr krystal
1 šlehačka ( tekutá naředit tvaroh ), rozinky, rum
Péct při 180 stupňů celsia 20 minut.
Vychladlé polít máslem a pocukrovat.
Ořechová buchta s krémem paní Třetinové.
- 2 hrnky práškového cukru
- 4 celé vejce
- 8 lžic vody
utřít
- 2 hrnky pol. mouky
- 1 hrnek ořechů
- 1/2 prášku do pečiva
Krém:
- 2 x smetana
- 2 x pomazánkové máslo
- cukr dle kuchařky
- postrouhat čokoládou
Výborné PROFITEROLKY paní Kvášové.
na cca 20 kusů:
- 100 ml vody
- 25 ml mléka
- 60 g másla
- lžičku cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 75 g hladké mouky
Krém :
- 250 ml smetany 33%
- 250 g mascarpone
- cukr dle chuti
- lze přidat kakao, mleté mandle, ovocné pyré, karamel apod.
Do hrnce dáme vodu, mléko, sůl, cukr a máslo a povaříme. Snížíme plamen a minimum a přisypeme mouku. Mícháme vařečkou dokud se těsto nespojí. Mícháme dokud se na dně hrnce neudělá bílý povlak.
Těsto ihned přendáme do robotu a mícháme na nejnižší otáčky. Až je mísa robota vlažná, přidáme po jednom vejci, nakonec prášek do pečiva a na nejvyšší otáčky krátce zamícháme.
Těsto přendáme do sáčku a tvoříme asi 3 cm kuličky dál od sebe, V troubě nabydou asi 3x. Vyjde jich 20 - 25 ks. Mokrým prstem uhladíme do špičky.
Pečeme na 200 stupňů - 15 minut, poté snížíme na 170 stupňů a dopékáme dalších 15 minut. Hotové necháme chvíli v pootevřené troubě aby nespadly.
Krém plníme spodní stranou.
Profiterolky lze namočit do čokolády, karamelu nebo nechat samostatně bez polevy.
Naplněné vydrží 3-4 dny.
Bývala naše paní pošťačka Verča Hrbková se vdává :-)
Tvarohová bábovka od Marťi Sýkorové Balounové :-).
- 250 g cukr krupice
- 3 celé vejce
utřít
- celá HERA - rozpustit
- kostka tvarohu
- vanilkový cukr
- kypřící prášek
- 300 g pol. mouky
- asi půl hrníčku mléka
našlehat
- péct na 180 stupňů 1 hodinu
Mandarinkové řezy paní Hlouškové.
Těsto:
- 4 kakaové pudinky
- 4 vejce
- 1 lžíce rumu
- 20 dkg cukr krupice
- 1 prášek do pečiva
- 200 ml oleje
Krém:
- 20 dkg cukru
- 1/2 kg tvarohu
- 1 máslo nebo zakysanou smetanu
Ozdoba:
mandarinky a pocákat čokoládou
Letní koláč paní Matysové.
Těsto:
- 175 g změklého másla
- 165 g cukr krupice
- 3 vejce
- citrónová kůra
- 105 g hl. mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 70 g bílého jogurtu
- ovoce - jablka, broskve - co máte
Troubu předehřejeme na 160 stupňů. V misce ušleháme do pěny máslo, cukr a citrónovou kůru. Pak zašleháme vejce - jedno po druhém. Přidáme mouku a prášek do pečiva, jogurt a důkladně promícháme. Těsto dáme do vymazané dortové formy, poklademe ovocem. Pečeme asi 1 hod do zlatova.
Perníkové řezy paní Rauscherové.
- 75 dkg tuku
- 3 vejce
- 30 dkg cukru
- 2 lžíce medu
- citrónová kůra
- trochu skořice a rumu
- 67 dkg hl. mouky
Do hrnku dáme 75 dkg tuku, 3 vejce, cukr, med, citronovou kůru, skořici, rum. Na teplé plotně se míchá až je to horké, pak přidáme sodu a mouku. Chvíli mícháme a pak dáme na vál a vypracujeme. Uděláme 3 placky. Pečeme každou zvlášť. Vychladlé mazat náplní.
Náplň:
- 1/4 mléka
- 2 lžíce mouky hrubé
uvařit kaši : 25 dkg másla, 20 dkg cukru, vanilkový cukr, rum kakao
Výborné a rychlé Tiramisu od Míši Vránové :-)
Krém:
- 2x smetana 30%
- 2x pomazánkové máslo
- 2x ztužovač
- 2 lžíce moučkového cukru
Smetanu ušleháme se ztužovačem do tuha.
Pak přidáme cukr a pomazánkové máslo a prošleháme.
Formu vyskládáme piškoty, dáme část krému a rozetřeme.
Opakujeme dokud máme krém. Poslední vrstvu posypeme kakaem
Jablečný koláč s mascarpone od paní Kvášové.
Těsto :
- 70 g změklého másla + na formu
- 110 g cukru
- citrónová kůra z 1 citrónu
- 1 vejce
- 140g hladké mouky + na formu
- 1 lžička kypřícího prášku
- 175 ml mléka
- 150 g mascarpone
Náplň:
- 350g mascarpone
- 40g cukru
- 1 vejce
- citrónová kůra
Na jablka:
- 3 jablka
- šťáva z 1/2 citrónu
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce másla
Dvě jablka nakrájíme na kostičky, na pánvi rozpustíme máslo s cukrem přidáme jablka, dusíme do zahoustnutí.
V míse šleháme máslo s cukrem a kůrou, přidáme vejce, prášek do pečiva, přidáme mléko a mascarpone. Dáme do dortové formy.
V jiné míse smícháme zbylé mascarpone s cukrem vejcem a jablkovou směsí. Rozetřeme na těsto a poklademe zbylým jablkem na kolečka.
Pečeme na 170 stupňů 60 minut.
Nebeské "Máňa řezy" od Třetinů.
Ingredience:
- 3 vejce
- 180g cukru krupice
- 100ml oleje
- 100 ml vody
- 200 g pol. mouky
- 1/2 prášku do pečiva
Na krém:
- 3/4l mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 150g moučkového cukru
- 3 kelímky zakysané smetany
Na dohotovení:
- rybízová marmeláda
- 1 balíček dětských piškotů
- 150ml silné černé kávy
- 3 lžíce rumu
- čokoláda na ozdobení
Postup:
Na těsto šleháme žloutek s cukrem, potom olej, vodu, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků.Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme na 200 stupňů asi 20 minut.
Uvaříme pudink z 3/4 litru mléka, vanilkových pudinků, cukru.
Po vychladnutí přidáme zakysané smetany. Na vychlazený piškot natřeme vrstvu marmelády, rozetřeme polovinu krému a na ní poklademe kulaté piškoty, které jsme namáčely v kávě s rumem. Na piškoty rozetřeme druhou polovinu krému, ozdobíme strouhanou čokoládou.
Necháme v chladu do druhého dne.
Od 25. 4. 2019 17:59 celkem hlasů: 38