Vítejte v obci

Smrčná

Je jen jedno místo na světě, kde člověk zanechal své srdce - domov

Fulltextové vyhledávání

Recepty našich kuchařek

Možná jste jen slyšeli, ale možná už i zažili, každý pátek se na naší poště Partner peče.

Přesněji, každý pátek donese babička ze spolku "Babovřesky " :-) buchtu, dort, zákusek. Po nějaké době nás napadlo recepty zveřejnit a nenechat si tyto dobroty jen pro sebe.

IMG-20190123-WA0005.jpg

Zde je první vlaštovky:

1. Neuvěřitelné muffiny od paní Kvášové.

MUFFINY

  - 175 g másla

 - 175g cukru

 - 2 vejce

 - 50g kakaa

 - 1 vanilkový cukr

 - 1/2 prášku do pečiva

 - 250 g hladké mouky

 - 150ml mléka

Pečeme asi 10-15 min v troubě na 200 stupňů.

Krém - 1 tvaroh ( vanička ), šlehačka, 1 lžíce cukru, ovoce na zdobení

muffiny.jpg

Pro inspiraci jiná barevná varianta

IMG-20190123-WA0006.jpg

2. Luxusní řezy MACECHA od Třetinů.

Těsto:

 - 3ks vejce

 - 120 g cukr moučka

 - 50ml oleje

 - 50ml vody

 - 1 lžíce kakaa

 - 1/2 prášku do pečiva

Pudink:

 - 400 ml mléka

 - 1 sáček vanilkového pudinku

 - 3lžíce cukru

Šlehačkový krém:

 - 150ml smetany na šlehání

 - 200ml zakysané smetany

 - 1bal. vanilkového cukru

Potup:

1.Vyšlehat žloutky cukrem do pěny, pak zašlehat olej a vodu a pak jen vařečkou mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků.

2. Půlku těsta nalijeme na plech 32x23 a druhou obarvíme kakaem. Tmavé těsto lžíci přidáme na vrch světlého.

3.Teplý vanilkový pudink pomocí naběračky navrstvíme na obě těsta.

4. Pečeme při 200 stupních asi 30 min, dáme vychladnout.

5. Mezitím si vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem. Přidáme zakysanou smetanu. Šlehačkovou nádivku rozetřeme a vychladlý koláč.

6. Postrouháme dle chuti čokoládou.

IMG_2123.JPG

3. Luxusní řezy s rybízovým pyré od paní Kvášové.

 - 3 vejce

 - 185g krupicového cukru

 - 100ml rostlinného oleje

 - 250 g polohrubé mouky

 - 1/2 kypřícího prášku

 - 400 g červeného rybízu

 - 100 g krupicového cukru

 - 2 sáčky vanilkového pudinku

 - 4 lžíce rumu

 - 200ml 33 % smetany

 - 1 sáček vanilkového cukru

  1. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do pěny. Pak vešlehejte olej a 100ml vody. Bílky ušlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh a smíchejte se žloutkovou pěnou. Nakonec vmíchejte mouku s kypřícím práškem. Pekáček s vyšším okrajem vymažte tukem, vysypejte moukou a vlijte do něj těsto. Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 20 minut. Korpus nechte vychladnout v pekáčku.
  2. Rybíz rozmixujte ponorným mixérem s smíchejte s krupicovým cukrem a 100ml vody. Dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Pudinkové prášky rozmíchejte také v 100ml vody a vlijte do vroucí směsi. Za stálého míchání povařte 2 minuty a odstavte. Do náplně vmíchejte rum a ještě rozetřete na vychladl korpus. Nechte ztuhnout v ledničce.
  3. Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem na pevnou šlehačku. Dejte ji do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na celou plochu ztuhlé náplně nastříkejte těsně vedle sebe malé pusinky. Moučník nechte odležet alespoň hodinu v chladničce. Před podáváním můžete ozdobit rybízem.

Doba přípravy : 60 minut bez chladnutí, tuhnutí a odležení

.IMG_1736.JPG

4. Na přání paní Ettlerové vkládáme slavné NEBE V HUBĚ od Danči Grulichové :-)

Těsto:

 - 500g hl. mouky

 - 200g cukr moučka

 - 200g másla

 - 2 vejce

 - 2 lžíce medu

 - 2 lžičky sody smíchané se 2 lžičkami mléka

Zaděláme těsto, rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na plechy. Jednu plochu pečeme ihned 10-15 min na 175 stupňů.

Druhou polovinu poklademe směsí.

Směs:

 - 350g nasekaných ořechů

 - 80g cukru

 - 120g másla

 - 3lžíce medu

Vše dáme na pánev a osmažíme dozlatova. Ještě teplou směs dáme na upečenou plochu. Poté plochu pečeme 10-15 min na 175 stupňů.

Krém:

 - 3 dcl mléka

 - 1 a 1/2 lžíce hl. mouky

 - 1 a1/2 lžíce solamylu

 - 100g cukru

Vše uvaříme a vychladíme. Do studeného základu potupně přimícháme ještě 250g másla a 1 vanilkový cukr.

První plochu vyhlazenou postříkáme rumem, po vsáknutí potřeme krémem a dáme druhou vychlazenou plochu

Necháme uležet do druhého dne.

nebe515.jpg

5. Krásná sloní slza od paní Rauscherové.

Těsto:

 - 6 žloutků

 - 6 lžic cukru

 - 4 dkg kakaa

 - 2 lžíce polo. mouky

 - bílků udělat sníh a trochu prášku do pečiva

 - 3 banány, 6 kiwi

 - žloutky s cukrem utřeme a přidáme ostatní suroviny

 - dáme na plech, vymastit a vysypat moukou nebo pečící papír

 - po upečení přehneme přes váleček a necháme vychladnout

Krém:

 - 15 dkg ořechů

 - 5 lžic horkého mléka - ořechy spařit

 - 25 dkg Hery

 - 3 lžíce cukru

 - 2 lžíce vanilky

 - smícháme s vychladlými ořechy

 - potřeme celý plát, co zbyde natřeme navrch a polijeme čokoládou

sloní oko.jpg

6. Oblíbená buchta s tvarohovým krémem a ovocem od paní Nechvátalové.

Těsto:

 - 6 vajec

 - 1 hrnek krup. cukru

 - 6 lžic másla

 - 1 kypřící prášek

 - 10 lžic polo. mouky

 - 2 lžíce kakaa péct na 15-20 min na 180 stupňů

Krém:

 - kostka másla

 - 2 x tvaroh

 - trochu teplého mléka

 - vanilkový cukr

 - cukr dle chuti

Ovoce

jahody nebo broskve a postrouhat čokoládou :-)

IMG_1044.jpg

 7. Výborné řezy s želé od paní Matýsové.

Těsto :

 - 4 žloutky

 - 20 dkg cukru

 - 20 dkg polo. mouky

 - 1 dcl olej

 - 1 dcl mléka

 - 1 kypřící prášek

 - sníh ze 4 bílků

Z výše uvedených ingrediencí upečeme korpus.

Krém:

 - 2 zakysané smetany

 - 1 šlehačka

 - společně ušlehat

 - 1 vanilkový cukr

Na korpus potřený krémem dáme mandarinky.

Poleva želé:

z kompotu šťávu dolít do 1/2 l vody a 1 vanilkový pudink + vanilkový cukr

uvařit a nalít na potřený koláč krémem a mandarinkami

IMG_3366.JPG

IMG_2387.JPG

8. Jablkový koláč se slaným karamelem a ořechy od paní Kvášové.

Těsto:

 - 180g špaldové nebo normální hl. mouky

 - 40 g mletých vlašských ořechů

 - špetka soli

 - 2 vejce

 - 70g cukru

 - 100g másla

Náplň:

 - 10 jablek

 - škořice

 - citronová šťáva

Navrch:

 - opražené ořechy

 - slaný karamel - 75 g cukru a 50 ml smetany

IMG_1143.jpg

IMG_1001.jpg

 9. Posvícenské koláče od paní Hrbkové.

Kvásek:

 - 250 ml mléka
 - 80 g cukru
 - 20 g vanilkového cukru
 - 2 lžíce hladké mouky
 - 30 g droždí

Těsto:

 - 500 g polohrubé mouky
 - lžička soli
 - 140g másla

 - 120g cukru krystal
 - 4 žloutky
 - kůra z jednoho citronu
 - 2 lžíce rumu

Tvarohová náplň:

 -  500 g tvarohu
 - 2 žloutky
 - kůra z půlky citronu
 - 20 g vanilkového cukru
 - krupicový cukr podle chuti

Povidlová náplň:

 - 500 g švestkových nebo jablkových povidel
 - 2 lžíce rumu

Drobenka:

 - 50 g másla
 - 120 g krupicového cukru
 - 100 g mouky

loupané mandle na ozdobu

vejce na potření koláčků

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a zamícháme spolu s cukrem a moukou. Necháme vyběhnout. Do kvásku přidáme všechny ingredience do těsta – mouku, sůl, rozpuštěné (ne horké!) máslo, žloutky, kůru z citronu a rum. Vypracujeme těsto, je třeba být trpělivý a vydržet, dá to práci. Ruční hnětení můžeme přenechat i robotům. Pokud se těsto dlouho lepí a nejde vypracovat, přidáme trošku mouky. Hotové by mělo být hladké a nelepit se. Poté dáme na teplé (ne horké) místo kynout. Těsto kyne dvě hodiny. Během kynutí jej dvakrát promísíme. Během kynutí připravíme tvarohovou a povidlovou náplň do koláčků. Výše uvedené suroviny spolu vymícháme. Drobenku připravíme mísením poloměkkého másla s cukrem a moukou. Vykynuté těsto rozdělíme na požadovaný počet kusů. Z každého kousku vytvarujeme kolečko, do kterého vložíme lžičku tvarohu a zavineme (jako měšec), položíme na vymazaný plech, koláček lehce zmáčkneme a do důlku klademe povidlovou náplň. Koláčky zdobíme drobenkou nebo půlkami mandlí.

Před pečením potřeme koláčky rozšlehaným vejcem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

images.jpg

 

10. Broskvové plátky s tvarohovým krémem od paní Jonášové.

Těsto:

 - 1 hrnek polohrubé mouky

 - 1/2 hrnku krupicového cukru

 - jeden kelímek bílého jogurtu

 - 1/7 hrnku oleje

 - 3 plné lžíce kakaa

 - kypřící prášek

 - 1 vejce

 - tuk na vymazaní formy

 - hrubá mouka na vysypání

Náplň:

 - 2 kostky tvarohu

 - 6 plných lžic mléka

 - 4 plných lžic moučkového cukru

 - 2x balíček vanilkového cukru

Pudinkové poleva:

 - 1 velká plechovka broskví

 - 1 plná lžíce krupicového cukru

 - 1 balíček vanilkového pudinku

 - voda k doplnění šťávy z kompoty - cca 2 malé hrnky

 

 IMG_1266.jpg

11. Rafaelo řezy od Třetinů.

Těsto: ( menší hrnek, resp. necelý hrnek ):

 - 1 hrnek krystalového cukru

 - 2 vejce

 - 1 prášek do pečiva

 - 2 hrnky hladké mouky

 - 0,25 ml mléka ( nebo kefíru )

Suroviny smíchat a nechat krátce sešlehat a nalít na pečící papír na plech.

Směs: ( velký hrnek )

 - 1 hrnek strouhaného kokosu

 - 1/2 hrnku krystalového cukru

 - 1 vanilkový cukr

 - 1x šlehačka ( popř. zakysaná smetana )

Smíchat a nandat lžící na těsto.

Postup :

Pečeme na 180 stupňů cca 25 minut.

Po upečení ještě horké natřeme 2 ušlehané šlehačky ( nebo zakysané smetany) posypeme kokosem.

Šlehačka se rozpustí, řezy jsou díky ní vláčné.

rafaelo.jpg

12. Rychlý perník s jablky od paní Jonášové.

Těsto:

  • 350 g jabka
  • 250 g cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • sklenička oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do perníku

Nahoru čokoládová poleva

IMG_1456 (3).jpg

13. Narozeninový dezert od paní Balounové.

Těsto:

 - 26 dkg hladké mouky

 - 26 dkg cukru

 - 4 vejce - žloutky

 - 1/2 prášku do pečiva

 - 10 lžic oleje

 - 8 lžic teplé vody

Vyšleháme cukr s vejci, přidáme olej, vodu a nakonec mouku s práškem do pečiva.

Poté vmícháme vyšlehaný sníh ze 4 bílků.

Upečeme v troubě na 180 stupňů.

Na upečený a vychladlý piškot natřeme:

 - 3  zakysané smetany smíchané s 3 vanilkovými cukry

Poklademe ovoce a zalijeme červeným dortovým želé - 2 ks. Necháme odležet v ledničce.

IMG_1509.jpg

 14. Výborný pivní štrůdl od paní Matýsové.

 - 350g  hladké mouky

 - 12 lžic piva

 - 1 máslo ( může být i HERA, ale z másla je lahodnější )

 - špetka soli

Zpracujeme těsto a dáme na chvilku do ledničky.

Mezitím si nastrouháme jablka, připravíme cukr, vanilku, mletou skořici, koření na jablkový závin, rozinky máčené v rumu.

Poté rozdělíme těsto na 3 díly, každou placku vyvalujeme na pomoučené utěrce.

Hotové " nohavice " potřeme před pečením rozpuštěným máslem.

Pečeme cca 1 hod ( do růžova )

Po upečení můžeme ještě znovu potřít rozpuštěným máslem.

Pozn. Jablka strouháme bez slupky :-).

strudl.jpg

Páteční ranní posezení na poště :-)

 bab.jpg

První vlaštovky pečení dle našich receptů....paní Vlková :-), děkujeme za foto.

vlkova-buchta.JPG

 15. Výborné majolkové koláče paní Hlouškové.

Těsto :

 - 1/2 kg hladké mouky

 - 2 žloutky

 - 250 ml. mléka

 - 1 malá majolka

 - 10 ml oleje

 - 1 kostka droždí

 - 15 lžiček cukru krupice

 - sůl

Nahoru ovoce kompotované nebo normální a drobenka.

buchta.jpg

16. Sváteční řezy s mandarinkami od paní Rauscherové.

Těsto:

 - 4 vejce

 - lžíce práškového cukru

 - 4 lžíce polo. mouky

 - 1/2 prášku do pečiva

Krém:

 - 1 máslová HERA

 - 200 g cukru  - utřít

 - 1/4 mléka

 - 1vanilkový pudink

Uvařit a studené zamíchat do másla.

Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem.

Upečeme a rozdělíme na 3 díly.

Spojíme krémem a hranu též natřeme krémem a posypeme kokosem.

Navrch též trochu krému a nastříkáme pusinky.

Prostředkem položíme plátky mandarinek a zalijeme želatinou.

 

rezy.jpg

 17.Výborná ananasová buchta od paní Kvášové.

 - 3 vejce

 - hrnek cukru...následně ušlehat

 - plechovku ananasu rozmixovat

 - 2 hrnky polohrubé mouky

 - půl hrnku mletých ořechů

 - lžička sody....upečeme těsto

 Nahoru na piškot patří:

 - 2 šlehačky

 - mascarpone

 - vanilkový cukr dle chuťi...ušlehat

 - ořechy, čokoláda...na zdobení

buchta.jpg

18. Neuvěřitelně dobré tvarohové koláče paní Rauscherové:

Těsto : na 6 koláčů

 - 1 kg hladké mouky

 - 1 kostka kvasnic

 - 1 lžička soli

 - 3 žloutky, 1 cele vejce

 - 10 dkg Hery, 1 sklenice oleje

 - 1/4 mléka

 - 20 dkg cukru ( krystal )

 - kynout 1 - 1/2 hodinky

Těsto hodně vyválet.

Náplň :

 - 6x tvaroh, rumové perníčky

 - 1/2 kg cukr krystal

1 šlehačka ( tekutá naředit tvaroh ), rozinky, rum

Péct při 180 stupňů celsia 20 minut.

Vychladlé polít máslem a pocukrovat.

 kolác.jpg

19. Ořechová buchta s krémem paní Třetinové.

 - 2 hrnky práškového cukru

 - 4 celé vejce

 - 8 lžic vody

utřít

 - 2 hrnky pol. mouky

 - 1 hrnek ořechů

 - 1/2 prášku do pečiva

Krém:

 - 2 x smetana

 - 2 x pomazánkové máslo

 - cukr dle kuchařky

 - postrouhat čokoládou

IMG_8603.jpg

20. Výborné PROFITEROLKY paní Kvášové.

na cca 20 kusů:

 - 100 ml vody

 - 25 ml mléka

 - 60 g másla

 - lžičku cukru

 - 1/4 lžičky soli

 - 1/4 lžičky prášku do pečiva

 - 2 vejce

 - 75 g hladké mouky

Krém :

 - 250 ml smetany 33%

 - 250 g mascarpone

 - cukr dle chuti

 - lze přidat kakao, mleté mandle, ovocné pyré, karamel apod.

Do hrnce dáme vodu, mléko, sůl, cukr a máslo a povaříme. Snížíme plamen a minimum a přisypeme mouku. Mícháme vařečkou dokud se těsto nespojí. Mícháme dokud se na dně hrnce neudělá bílý povlak.

Těsto ihned přendáme do robotu a mícháme na nejnižší otáčky. Až je mísa robota vlažná, přidáme po jednom vejci, nakonec prášek do pečiva a na nejvyšší otáčky krátce zamícháme.

Těsto přendáme do sáčku a tvoříme asi 3 cm kuličky dál od sebe, V troubě nabydou asi 3x. Vyjde jich 20 - 25 ks. Mokrým prstem uhladíme do špičky.

Pečeme na 200 stupňů - 15 minut, poté snížíme na 170 stupňů a dopékáme dalších 15 minut. Hotové necháme chvíli v pootevřené troubě aby nespadly.

Krém plníme spodní stranou.

Profiterolky lze namočit do čokolády, karamelu nebo nechat samostatně bez polevy.

Naplněné vydrží 3-4 dny.

IMG_8188.jpg  IMG_8189.jpg

Bývala naše paní pošťačka Verča Hrbková se vdává :-)

IMG_8778.jpg IMG_8780.jpg

IMG_8781.jpg

21. Tvarohová bábovka od Marťi Sýkorové Balounové :-).

 - 250 g cukr krupice

 - 3 celé vejce

utřít

 - celá HERA - rozpustit

 - kostka tvarohu

 - vanilkový cukr

 - kypřící prášek

 - 300 g pol. mouky

 - asi půl hrníčku mléka

našlehat

 - péct na 180 stupňů 1 hodinu

IMG_8993.jpg

 22. Mandarinkové řezy paní Hlouškové.

Těsto:

 - 4 kakaové pudinky

 - 4 vejce

 - 1 lžíce rumu

 - 20 dkg cukr krupice

 - 1 prášek do pečiva

 - 200 ml oleje

Krém:

 - 20 dkg cukru

 - 1/2 kg tvarohu

 - 1 máslo nebo zakysanou smetanu

Ozdoba:

mandarinky a pocákat čokoládou

IMG_9240.jpg  IMG_9242.jpg

IMG_9241.jpg

23. Letní koláč paní Matysové.

Těsto:

 - 175 g změklého másla

 - 165 g cukr krupice

 - 3 vejce

 - citrónová kůra

 - 105 g hl. mouky

 - 1 lžička prášku do pečiva

 - 70 g bílého jogurtu

 - ovoce - jablka, broskve - co máte

Troubu předehřejeme na 160 stupňů. V misce ušleháme do pěny máslo, cukr a citrónovou kůru. Pak zašleháme vejce - jedno po druhém. Přidáme mouku a prášek do pečiva, jogurt  a důkladně promícháme. Těsto dáme do vymazané dortové formy, poklademe ovocem. Pečeme asi 1 hod do zlatova.

8.jpg

24. Perníkové řezy paní Rauscherové.

 - 75 dkg tuku

 - 3 vejce

 - 30 dkg cukru

 - 2 lžíce medu

 - citrónová kůra

 - trochu skořice a rumu

 - 67 dkg hl. mouky

Do hrnku dáme 75 dkg tuku, 3 vejce, cukr, med, citronovou kůru, skořici, rum. Na teplé plotně se míchá až je to horké, pak přidáme sodu a mouku. Chvíli mícháme a pak dáme na vál a vypracujeme. Uděláme 3 placky. Pečeme každou zvlášť. Vychladlé mazat náplní.

Náplň:

 - 1/4 mléka

 - 2 lžíce mouky hrubé

uvařit kaši : 25 dkg másla, 20 dkg cukru, vanilkový cukr, rum kakao

IMG_9789.jpg

25. Výborné a rychlé Tiramisu od Míši Vránové :-)

Krém: 

 - 2x smetana 30%

 - 2x pomazánkové máslo

 - 2x ztužovač

 - 2 lžíce moučkového cukru

Smetanu ušleháme se ztužovačem do tuha.

Pak přidáme cukr a pomazánkové máslo a prošleháme.

Formu vyskládáme piškoty, dáme část krému a rozetřeme.

Opakujeme dokud máme krém. Poslední vrstvu posypeme kakaem

Image-1.jpg

26. Jablečný koláč s mascarpone od paní Kvášové.

Těsto :

 - 70 g změklého másla + na formu

 - 110 g cukru

 - citrónová kůra z 1 citrónu

 - 1 vejce

 - 140g hladké mouky + na formu

 - 1 lžička kypřícího prášku

 - 175 ml mléka

 - 150 g mascarpone

Náplň:

 - 350g mascarpone

 - 40g cukru

 - 1 vejce

 - citrónová kůra

Na jablka:

 - 3 jablka

 - šťáva z 1/2 citrónu

 - 3 lžíce cukru

 - 2 lžíce másla

Dvě jablka nakrájíme na kostičky, na pánvi rozpustíme máslo s cukrem  přidáme jablka, dusíme do zahoustnutí.

V míse šleháme máslo s cukrem a kůrou, přidáme vejce, prášek do pečiva, přidáme mléko a mascarpone. Dáme do dortové formy.

V jiné míse smícháme zbylé mascarpone s cukrem vejcem a jablkovou směsí. Rozetřeme na těsto a poklademe zbylým jablkem na kolečka.

Pečeme na 170 stupňů 60 minut.

 IMG_0374.jpg

 

27. Nebeské "Máňa řezy" od Třetinů.

Ingredience:

 - 3 vejce

 - 180g cukru krupice

 - 100ml oleje

 - 100 ml vody

 - 200 g pol. mouky

 - 1/2 prášku do pečiva

Na krém:

 - 3/4l mléka

 - 3 vanilkové pudinky

 - 150g moučkového cukru

 - 3 kelímky zakysané smetany

Na dohotovení:

 - rybízová marmeláda

 - 1 balíček dětských piškotů

 - 150ml silné černé kávy

 - 3 lžíce rumu

 - čokoláda na ozdobení

Postup:

Na těsto šleháme žloutek s cukrem, potom olej, vodu, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme na 200 stupňů asi 20 minut.

Uvaříme pudink z 3/4 litru mléka, vanilkových pudinků, cukru.

Po vychladnutí přidáme zakysané smetany. Na vychlazený piškot natřeme vrstvu marmelády, rozetřeme polovinu krému a na ní poklademe kulaté piškoty, které jsme namáčely v kávě s rumem. Na piškoty rozetřeme druhou polovinu krému, ozdobíme strouhanou čokoládou.

Necháme v chladu do druhého dne.

IMG_0454.jpg

28. Jablečné řezy s pudinkovou polevou od paní Rauscherové.

Těsto :

 - 1/2 hrnku cukru krupice

 - 2 vejce

 - 1/2 hrnku oleje

 - 1 hrnek mléka

 - 2 hrnky jablek nakrájených na kostičky

 - 2 hrnky polohrubé mouky

 - 1 prášek do pečiva

Na polevu:

 - uvaříme dva čokoládové pudinky a 1/2 l mléka s přidáním 5 lžic cukru

Všechny suroviny dobře promícháme a rozetřeme na vymaštěný plech a dáme upéci.

Po upečení potřeme horké řezy  horkou polevo a sypeme kokosem.

buchta-rauscherova.jpg

29. Perníkové řezy od paní Grulichové.

Těsto:

 - 200 g cukr krupice

 - 2 vejce a dohromady vyšlehat

 - 50 g rozpuštěného másla

 - 1 l medu

 - 1 lžička sody

 - 450 g hl. mouky

Toto vše rozdělit na tři díly.

Náplň:

 - vanilkový pudink ( hustší ) + rum + celé máslo

 - vrchní díl smíchat s nutellou nebo čokoládou

IMG_1178.jpg

30. Kynuté rohlíčky paní Sýkorové.

Těsto:

 - 1 kg hl. mouky

 - 1 kostka droždí

 - 200 ml oleje

 - 350 ml mléka

 - špetka soli

 - 20 lžiček cukru krupice

 - vejce na potření ( pozor: do těsta se vejce nedává)

Nejdříve si uděláme z vlažného mléka, droždí a ze dvou lžic cukru kvásek.

Smícháme mouku, vzešlý kvásek, zbývající cukr, olej, špetku soli na zpracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout. Potom si ho rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme kruh, který rozdělíme na 8 stejných výsečí, naplníme makovou náplní a stočíme.

Maková náplň:

 - 2 hrnky mletého máku

 - 1 hrnek mléka

Mák spaříme v mléce přidáme 1 vejce, skořici, vanilkový cukr, 5 kávových lžiček cukru.

Hotové rohlíčky klademe na plech, pokrytý pečícím papírem , potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 20 minu na 200 stupňů.

IMG_0715.jpg

 Řezy s vaječným koňakem od Třetinů.

Těsto:

 - 5 lžic polohrubé mouky

 - 1 balíček prášek do pečiva

 - 3 lžíce oleje

 - 2 lžíce kakaa

 - 5 lžic horké vody

 - 5 ks vejce

Krém:

 - vaječný koňak

 - 2 bal. vanilkový pudinkový prášek

 - 25 dkg másla

 - 10 - 15 dkg cukr moučka

 - 1/2 mléka

Na ozdobu:

 - čokoládové hoblinky

Na potření:

 - 1 kelímek smetany na šlehání

 - 2 balíčky ztužovač šlehačky

 - 1 kelímek zakysaná smetana

 - cukr moučka

Podle chuti:

 - rybízový džem

Postup přípravy:

Žloutky, cukr, vodu a olej ušleháme do pěny. Přidáme mouku, prášek do pečiva. Kakao a tuhý sníh vyšlehaný z bílků. Korpus pečeme na 180 stupňů asi 25 minut.

Uvaříme z 1/2 l mléka hustý pudink. Do vychladlého pudinku zašleháme cukr, máslo a vaječný koňak.

Na vychladlý moučník natřeme zavařeninu, naneseme krém z pudinku a až na to krém ze šlehačky. Řezy s vaječným koňakem posypeme čokoládovými hoblinkami a dáme vychladit do ledničky.

pna tretinova.jpg

Rybízová buchta od paní Kvášové.

Suroviny:

 - 4 vejce

 - 200g másla

 - 200 g cukr moučka

 - 1 kypřící prášek

 - 750 ml rybízu

 - 80g cukr moučka

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do mixéru, přidáme nakrájené máslo, 200 g cukru, mléko a rozmícháme.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně ji přisypáme do mixéru. vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na plech vyložený pečícím papírem a zapečeme na 160 stupňů do růžova.

Z bílků s 80g cukru ušleháme tuhý sníh, do kterého opatrně zamícháme rybíz. Sněhovou hmotu rozetřeme na zapečené těsto a dopékáme, dokud sníh nezrůžoví.

rybizova buchta.jpg

 

 

 

 

 

Menu

OBEC SMRČNÁ - netkatalog.czMěstské, obecní úřady - netkatalog.cz

23. 2. Svatopluk

Zítra: Matěj

Aktuality

Jak se Vám líbí nové www stránky?




Od 25. 4. 2019 17:59 celkem hlasů: 41

Diskuzní forum

příspěvků: 2