Možná jste jen slyšeli, ale možná už i zažili, každý pátek se na naší poště Partner peče.
Přesněji, každý pátek donese babička ze spolku "Babovřesky " :-) buchtu, dort, zákusek. Po nějaké době nás napadlo recepty zveřejnit a nenechat si tyto dobroty jen pro sebe.
Zde jsou první vlaštovky:
1. Neuvěřitelné muffiny od paní Kvášové.
MUFFINY
- 175 g másla
- 175g cukru
- 2 vejce
- 50g kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 prášku do pečiva
- 250 g hladké mouky
- 150ml mléka
Pečeme asi 10-15 min v troubě na 200 stupňů.
Krém - 1 tvaroh ( vanička ), šlehačka, 1 lžíce cukru, ovoce na zdobení
Pro inspiraci jiná barevná varianta
2. Luxusní řezy MACECHA od Třetinů.
Těsto:
- 3ks vejce
- 120 g cukr moučka
- 50ml oleje
- 50ml vody
- 1 lžíce kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
Pudink:
- 400 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 3lžíce cukru
Šlehačkový krém:
- 150ml smetany na šlehání
- 200ml zakysané smetany
- 1bal. vanilkového cukru
Potup:
1.Vyšlehat žloutky cukrem do pěny, pak zašlehat olej a vodu a pak jen vařečkou mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků.
2. Půlku těsta nalijeme na plech 32x23 a druhou obarvíme kakaem. Tmavé těsto lžíci přidáme na vrch světlého.
3.Teplý vanilkový pudink pomocí naběračky navrstvíme na obě těsta.
4. Pečeme při 200 stupních asi 30 min, dáme vychladnout.
5. Mezitím si vyšleháme šlehačku s vanilkovým cukrem. Přidáme zakysanou smetanu. Šlehačkovou nádivku rozetřeme a vychladlý koláč.
6. Postrouháme dle chuti čokoládou.
3. Luxusní řezy s rybízovým pyré od paní Kvášové.
- 3 vejce
- 185g krupicového cukru
- 100ml rostlinného oleje
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- 400 g červeného rybízu
- 100 g krupicového cukru
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 4 lžíce rumu
- 200ml 33 % smetany
- 1 sáček vanilkového cukru
Doba přípravy : 60 minut bez chladnutí, tuhnutí a odležení
.
4. Na přání paní Ettlerové vkládáme slavné NEBE V HUBĚ od Danči Grulichové :-)
Těsto:
- 500g hl. mouky
- 200g cukr moučka
- 200g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky sody smíchané se 2 lžičkami mléka
Zaděláme těsto, rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na plechy. Jednu plochu pečeme ihned 10-15 min na 175 stupňů.
Druhou polovinu poklademe směsí.
Směs:
- 350g nasekaných ořechů
- 80g cukru
- 120g másla
- 3lžíce medu
Vše dáme na pánev a osmažíme dozlatova. Ještě teplou směs dáme na upečenou plochu. Poté plochu pečeme 10-15 min na 175 stupňů.
Krém:
- 3 dcl mléka
- 1 a 1/2 lžíce hl. mouky
- 1 a1/2 lžíce solamylu
- 100g cukru
Vše uvaříme a vychladíme. Do studeného základu potupně přimícháme ještě 250g másla a 1 vanilkový cukr.
První plochu vyhlazenou postříkáme rumem, po vsáknutí potřeme krémem a dáme druhou vychlazenou plochu
Necháme uležet do druhého dne.
5. Krásná sloní slza od paní Rauscherové.
Těsto:
- 6 žloutků
- 6 lžic cukru
- 4 dkg kakaa
- 2 lžíce polo. mouky
- bílků udělat sníh a trochu prášku do pečiva
- 3 banány, 6 kiwi
- žloutky s cukrem utřeme a přidáme ostatní suroviny
- dáme na plech, vymastit a vysypat moukou nebo pečící papír
- po upečení přehneme přes váleček a necháme vychladnout
Krém:
- 15 dkg ořechů
- 5 lžic horkého mléka - ořechy spařit
- 25 dkg Hery
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce vanilky
- smícháme s vychladlými ořechy
- potřeme celý plát, co zbyde natřeme navrch a polijeme čokoládou
6. Oblíbená buchta s tvarohovým krémem a ovocem od paní Nechvátalové.
Těsto:
- 6 celých vajec
- 180 g cukr krupice
- 180g polohrubé mouky
- 50 g rozpuštěného másla
- 20 g kakaa
- prášek do pečiva
Krém:
- 1 máslo
- 2 kostky tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- trochu teplého mléka
- cukr dle chuti
Nahoru jahody, broskve a postrouhat čokoládou.
7. Výborné řezy s želé od paní Matýsové.
Těsto :
- 4 žloutky
- 20 dkg cukru
- 20 dkg polo. mouky
- 1 dcl olej
- 1 dcl mléka
- 1 kypřící prášek
- sníh ze 4 bílků
Z výše uvedených ingrediencí upečeme korpus.
Krém:
- 2 zakysané smetany
- 1 šlehačka
- společně ušlehat
- 1 vanilkový cukr
Na korpus potřený krémem dáme mandarinky.
Poleva želé:
z kompotu šťávu dolít do 1/2 l vody a 1 vanilkový pudink + vanilkový cukr
uvařit a nalít na potřený koláč krémem a mandarinkami
8. Jablkový koláč se slaným karamelem a ořechy od paní Kvášové.
Těsto:
- 180g špaldové nebo normální hl. mouky
- 40 g mletých vlašských ořechů
- špetka soli
- 2 vejce
- 70g cukru
- 100g másla
Náplň:
- 10 jablek
- škořice
- citronová šťáva
Navrch:
- opražené ořechy
- slaný karamel - 75 g cukru a 50 ml smetany
9. Posvícenské koláče od paní Hrbkové.
Kvásek:
- 250 ml mléka
- 80 g cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 30 g droždí
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- lžička soli
- 140g másla
- 120g cukru krystal
- 4 žloutky
- kůra z jednoho citronu
- 2 lžíce rumu
Tvarohová náplň:
- 500 g tvarohu
- 2 žloutky
- kůra z půlky citronu
- 20 g vanilkového cukru
- krupicový cukr podle chuti
Povidlová náplň:
- 500 g švestkových nebo jablkových povidel
- 2 lžíce rumu
Drobenka:
- 50 g másla
- 120 g krupicového cukru
- 100 g mouky
loupané mandle na ozdobu
vejce na potření koláčků
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a zamícháme spolu s cukrem a moukou. Necháme vyběhnout. Do kvásku přidáme všechny ingredience do těsta – mouku, sůl, rozpuštěné (ne horké!) máslo, žloutky, kůru z citronu a rum. Vypracujeme těsto, je třeba být trpělivý a vydržet, dá to práci. Ruční hnětení můžeme přenechat i robotům. Pokud se těsto dlouho lepí a nejde vypracovat, přidáme trošku mouky. Hotové by mělo být hladké a nelepit se. Poté dáme na teplé (ne horké) místo kynout. Těsto kyne dvě hodiny. Během kynutí jej dvakrát promísíme. Během kynutí připravíme tvarohovou a povidlovou náplň do koláčků. Výše uvedené suroviny spolu vymícháme. Drobenku připravíme mísením poloměkkého másla s cukrem a moukou. Vykynuté těsto rozdělíme na požadovaný počet kusů. Z každého kousku vytvarujeme kolečko, do kterého vložíme lžičku tvarohu a zavineme (jako měšec), položíme na vymazaný plech, koláček lehce zmáčkneme a do důlku klademe povidlovou náplň. Koláčky zdobíme drobenkou nebo půlkami mandlí.
Před pečením potřeme koláčky rozšlehaným vejcem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
10. Broskvové plátky s tvarohovým krémem od paní Jonášové.
Těsto:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- jeden kelímek bílého jogurtu
- 1/7 hrnku oleje
- 3 plné lžíce kakaa
- kypřící prášek
- 1 vejce
- tuk na vymazaní formy
- hrubá mouka na vysypání
Náplň:
- 2 kostky tvarohu
- 6 plných lžic mléka
- 4 plných lžic moučkového cukru
- 2x balíček vanilkového cukru
Pudinkové poleva:
- 1 velká plechovka broskví
- 1 plná lžíce krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového pudinku
- voda k doplnění šťávy z kompoty - cca 2 malé hrnky
11. Rafaelo řezy od Třetinů.
Těsto: ( menší hrnek, resp. necelý hrnek ):
- 1 hrnek krystalového cukru
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 hrnky hladké mouky
- 0,25 ml mléka ( nebo kefíru )
Suroviny smíchat a nechat krátce sešlehat a nalít na pečící papír na plech.
Směs: ( velký hrnek )
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1x šlehačka ( popř. zakysaná smetana )
Smíchat a nandat lžící na těsto.
Postup :
Pečeme na 180 stupňů cca 25 minut.
Po upečení ještě horké natřeme 2 ušlehané šlehačky ( nebo zakysané smetany) posypeme kokosem.
Šlehačka se rozpustí, řezy jsou díky ní vláčné.
12. Rychlý perník s jablky od paní Jonášové.
Těsto:
Nahoru čokoládová poleva
13. Narozeninový dezert od paní Balounové.
Těsto:
- 26 dkg hladké mouky
- 26 dkg cukru
- 4 vejce - žloutky
- 1/2 prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 8 lžic teplé vody
Vyšleháme cukr s vejci, přidáme olej, vodu a nakonec mouku s práškem do pečiva.
Poté vmícháme vyšlehaný sníh ze 4 bílků.
Upečeme v troubě na 180 stupňů.
Na upečený a vychladlý piškot natřeme:
- 3 zakysané smetany smíchané s 3 vanilkovými cukry
Poklademe ovoce a zalijeme červeným dortovým želé - 2 ks. Necháme odležet v ledničce.
14. Výborný pivní štrůdl od paní Matýsové.
- 350g hladké mouky
- 12 lžic piva
- 1 máslo ( může být i HERA, ale z másla je lahodnější )
- špetka soli
Zpracujeme těsto a dáme na chvilku do ledničky.
Mezitím si nastrouháme jablka, připravíme cukr, vanilku, mletou skořici, koření na jablkový závin, rozinky máčené v rumu.
Poté rozdělíme těsto na 3 díly, každou placku vyvalujeme na pomoučené utěrce.
Hotové " nohavice " potřeme před pečením rozpuštěným máslem.
Pečeme cca 1 hod ( do růžova )
Po upečení můžeme ještě znovu potřít rozpuštěným máslem.
Pozn. Jablka strouháme bez slupky :-).
Páteční ranní posezení na poště :-)
První vlaštovky pečení dle našich receptů....paní Vlková :-), děkujeme za foto.
15. Výborné majolkové koláče paní Hlouškové.
Těsto :
- 1/2 kg hladké mouky
- 2 žloutky
- 250 ml. mléka
- 1 malá majolka
- 10 ml oleje
- 1 kostka droždí
- 15 lžiček cukru krupice
- sůl
Nahoru ovoce kompotované nebo normální a drobenka.
16. Sváteční řezy s mandarinkami od paní Rauscherové.
Těsto:
- 4 vejce
- lžíce práškového cukru
- 4 lžíce polo. mouky
- 1/2 prášku do pečiva
Krém:
- 1 máslová HERA
- 200 g cukru - utřít
- 1/4 mléka
- 1vanilkový pudink
Uvařit a studené zamíchat do másla.
Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem.
Upečeme a rozdělíme na 3 díly.
Spojíme krémem a hranu též natřeme krémem a posypeme kokosem.
Navrch též trochu krému a nastříkáme pusinky.
Prostředkem položíme plátky mandarinek a zalijeme želatinou.
17.Výborná ananasová buchta od paní Kvášové.
- 3 vejce
- hrnek cukru...následně ušlehat
- plechovku ananasu rozmixovat
- 2 hrnky polohrubé mouky
- půl hrnku mletých ořechů
- lžička sody....upečeme těsto
Nahoru na piškot patří:
- 2 šlehačky
- mascarpone
- vanilkový cukr dle chuťi...ušlehat
- ořechy, čokoláda...na zdobení
18. Neuvěřitelně dobré tvarohové koláče paní Rauscherové:
Těsto : na 6 koláčů
- 1 kg hladké mouky
- 1 kostka kvasnic
- 1 lžička soli
- 3 žloutky, 1 cele vejce
- 10 dkg Hery, 1 sklenice oleje
- 1/4 mléka
- 20 dkg cukru ( krystal )
- kynout 1 - 1/2 hodinky
Těsto hodně vyválet.
Náplň :
- 6x tvaroh, rumové perníčky
- 1/2 kg cukr krystal
1 šlehačka ( tekutá naředit tvaroh ), rozinky, rum
Péct při 180 stupňů celsia 20 minut.
Vychladlé polít máslem a pocukrovat.
19. Ořechová buchta s krémem paní Třetinové.
- 2 hrnky práškového cukru
- 4 celé vejce
- 8 lžic vody
utřít
- 2 hrnky pol. mouky
- 1 hrnek ořechů
- 1/2 prášku do pečiva
Krém:
- 2 x smetana
- 2 x pomazánkové máslo
- cukr dle kuchařky
- postrouhat čokoládou
20. Výborné PROFITEROLKY paní Kvášové.
na cca 20 kusů:
- 100 ml vody
- 25 ml mléka
- 60 g másla
- lžičku cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 75 g hladké mouky
Krém :
- 250 ml smetany 33%
- 250 g mascarpone
- cukr dle chuti
- lze přidat kakao, mleté mandle, ovocné pyré, karamel apod.
Do hrnce dáme vodu, mléko, sůl, cukr a máslo a povaříme. Snížíme plamen a minimum a přisypeme mouku. Mícháme vařečkou dokud se těsto nespojí. Mícháme dokud se na dně hrnce neudělá bílý povlak.
Těsto ihned přendáme do robotu a mícháme na nejnižší otáčky. Až je mísa robota vlažná, přidáme po jednom vejci, nakonec prášek do pečiva a na nejvyšší otáčky krátce zamícháme.
Těsto přendáme do sáčku a tvoříme asi 3 cm kuličky dál od sebe, V troubě nabydou asi 3x. Vyjde jich 20 - 25 ks. Mokrým prstem uhladíme do špičky.
Pečeme na 200 stupňů - 15 minut, poté snížíme na 170 stupňů a dopékáme dalších 15 minut. Hotové necháme chvíli v pootevřené troubě aby nespadly.
Krém plníme spodní stranou.
Profiterolky lze namočit do čokolády, karamelu nebo nechat samostatně bez polevy.
Naplněné vydrží 3-4 dny.
Bývala naše paní pošťačka Verča Hrbková se vdává :-)
21. Tvarohová bábovka od Marti Sýkorové Balounové :-).
- 250 g cukr krupice
- 3 celé vejce
utřít
- celá HERA - rozpustit
- kostka tvarohu
- vanilkový cukr
- kypřící prášek
- 300 g pol. mouky
- asi půl hrníčku mléka
našlehat
- péct na 180 stupňů 1 hodinu
22. Mandarinkové řezy paní Hlouškové.
Těsto:
- 4 kakaové pudinky
- 4 vejce
- 1 lžíce rumu
- 20 dkg cukr krupice
- 1 prášek do pečiva
- 200 ml oleje
Krém:
- 20 dkg cukru
- 1/2 kg tvarohu
- 1 máslo nebo zakysanou smetanu
Ozdoba:
mandarinky a pocákat čokoládou
23. Letní koláč paní Matýsové.
Těsto:
- 175 g změklého másla
- 165 g cukr krupice
- 3 vejce
- citrónová kůra
- 105 g hl. mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 70 g bílého jogurtu
- ovoce - jablka, broskve - co máte
Troubu předehřejeme na 160 stupňů. V misce ušleháme do pěny máslo, cukr a citrónovou kůru. Pak zašleháme vejce - jedno po druhém. Přidáme mouku a prášek do pečiva, jogurt a důkladně promícháme. Těsto dáme do vymazané dortové formy, poklademe ovocem. Pečeme asi 1 hod do zlatova.
24. Perníkové řezy paní Rauscherové.
- 75 dkg tuku
- 3 vejce
- 30 dkg cukru
- 2 lžíce medu
- citrónová kůra
- trochu skořice a rumu
- 67 dkg hl. mouky
Do hrnku dáme 75 dkg tuku, 3 vejce, cukr, med, citronovou kůru, skořici, rum. Na teplé plotně se míchá až je to horké, pak přidáme sodu a mouku. Chvíli mícháme a pak dáme na vál a vypracujeme. Uděláme 3 placky. Pečeme každou zvlášť. Vychladlé mazat náplní.
Náplň:
- 1/4 mléka
- 2 lžíce mouky hrubé
uvařit kaši : 25 dkg másla, 20 dkg cukru, vanilkový cukr, rum kakao
25. Výborné a rychlé Tiramisu od Míši Vránové :-)
Krém:
- 2x smetana 30%
- 2x pomazánkové máslo
- 2x ztužovač
- 2 lžíce moučkového cukru
Smetanu ušleháme se ztužovačem do tuha.
Pak přidáme cukr a pomazánkové máslo a prošleháme.
Formu vyskládáme piškoty, dáme část krému a rozetřeme.
Opakujeme dokud máme krém. Poslední vrstvu posypeme kakaem
26. Jablečný koláč s mascarpone od paní Kvášové.
Těsto :
- 70 g změklého másla + na formu
- 110 g cukru
- citrónová kůra z 1 citrónu
- 1 vejce
- 140g hladké mouky + na formu
- 1 lžička kypřícího prášku
- 175 ml mléka
- 150 g mascarpone
Náplň:
- 350g mascarpone
- 40g cukru
- 1 vejce
- citrónová kůra
Na jablka:
- 3 jablka
- šťáva z 1/2 citrónu
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce másla
Dvě jablka nakrájíme na kostičky, na pánvi rozpustíme máslo s cukrem přidáme jablka, dusíme do zahoustnutí.
V míse šleháme máslo s cukrem a kůrou, přidáme vejce, prášek do pečiva, přidáme mléko a mascarpone. Dáme do dortové formy.
V jiné míse smícháme zbylé mascarpone s cukrem vejcem a jablkovou směsí. Rozetřeme na těsto a poklademe zbylým jablkem na kolečka.
Pečeme na 170 stupňů 60 minut.
27. Nebeské "Máňa řezy" od Třetinů.
Ingredience:
- 3 vejce
- 180g cukru krupice
- 100ml oleje
- 100 ml vody
- 200 g pol. mouky
- 1/2 prášku do pečiva
Na krém:
- 3/4l mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 150g moučkového cukru
- 3 kelímky zakysané smetany
Na dohotovení:
- rybízová marmeláda
- 1 balíček dětských piškotů
- 150ml silné černé kávy
- 3 lžíce rumu
- čokoláda na ozdobení
Postup:
Na těsto šleháme žloutek s cukrem, potom olej, vodu, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme na 200 stupňů asi 20 minut.
Uvaříme pudink z 3/4 litru mléka, vanilkových pudinků, cukru.
Po vychladnutí přidáme zakysané smetany. Na vychlazený piškot natřeme vrstvu marmelády, rozetřeme polovinu krému a na ní poklademe kulaté piškoty, které jsme namáčely v kávě s rumem. Na piškoty rozetřeme druhou polovinu krému, ozdobíme strouhanou čokoládou.
Necháme v chladu do druhého dne.
28. Jablečné řezy s pudinkovou polevou od paní Rauscherové.
Těsto :
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky jablek nakrájených na kostičky
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Na polevu:
- uvaříme dva čokoládové pudinky a 1/2 l mléka s přidáním 5 lžic cukru
Všechny suroviny dobře promícháme a rozetřeme na vymaštěný plech a dáme upéci.
Po upečení potřeme horké řezy horkou polevo a sypeme kokosem.
29. Perníkové řezy od paní Grulichové.
Těsto:
- 200 g cukr krupice
- 2 vejce a dohromady vyšlehat
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 l medu
- 1 lžička sody
- 450 g hl. mouky
Toto vše rozdělit na tři díly.
Náplň:
- vanilkový pudink ( hustší ) + rum + celé máslo
- vrchní díl smíchat s nutellou nebo čokoládou
30. Kynuté rohlíčky paní Sýkorové.
Těsto:
- 1 kg hl. mouky
- 1 kostka droždí
- 200 ml oleje
- 350 ml mléka
- špetka soli
- 20 lžiček cukru krupice
- vejce na potření ( pozor: do těsta se vejce nedává)
Nejdříve si uděláme z vlažného mléka, droždí a ze dvou lžic cukru kvásek.
Smícháme mouku, vzešlý kvásek, zbývající cukr, olej, špetku soli na zpracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout. Potom si ho rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme kruh, který rozdělíme na 8 stejných výsečí, naplníme makovou náplní a stočíme.
Maková náplň:
- 2 hrnky mletého máku
- 1 hrnek mléka
Mák spaříme v mléce přidáme 1 vejce, skořici, vanilkový cukr, 5 kávových lžiček cukru.
Hotové rohlíčky klademe na plech, pokrytý pečícím papírem , potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 20 minu na 200 stupňů.
31. Řezy s vaječným koňakem od Třetinů.
Těsto:
- 5 lžic polohrubé mouky
- 1 balíček prášek do pečiva
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce kakaa
- 5 lžic horké vody
- 5 ks vejce
Krém:
- vaječný koňak
- 2 bal. vanilkový pudinkový prášek
- 25 dkg másla
- 10 - 15 dkg cukr moučka
- 1/2 mléka
Na ozdobu:
- čokoládové hoblinky
Na potření:
- 1 kelímek smetany na šlehání
- 2 balíčky ztužovač šlehačky
- 1 kelímek zakysaná smetana
- cukr moučka
Podle chuti:
- rybízový džem
Postup přípravy:
Žloutky, cukr, vodu a olej ušleháme do pěny. Přidáme mouku, prášek do pečiva. Kakao a tuhý sníh vyšlehaný z bílků. Korpus pečeme na 180 stupňů asi 25 minut.
Uvaříme z 1/2 l mléka hustý pudink. Do vychladlého pudinku zašleháme cukr, máslo a vaječný koňak.
Na vychladlý moučník natřeme zavařeninu, naneseme krém z pudinku a až na to krém ze šlehačky. Řezy s vaječným koňakem posypeme čokoládovými hoblinkami a dáme vychladit do ledničky.
32. Rybízová buchta od paní Kvášové.
Suroviny:
- 4 vejce
- 200g másla
- 200 g cukr moučka
- 1 kypřící prášek
- 750 ml rybízu
- 80g cukr moučka
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do mixéru, přidáme nakrájené máslo, 200 g cukru, mléko a rozmícháme.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně ji přisypáme do mixéru. vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na plech vyložený pečícím papírem a zapečeme na 160 stupňů do růžova.
Z bílků s 80g cukru ušleháme tuhý sníh, do kterého opatrně zamícháme rybíz. Sněhovou hmotu rozetřeme na zapečené těsto a dopékáme, dokud sníh nezrůžoví.
33. ŠALAMOUN od paní Matýsové
- 1 máslo rozpustíme v hrnku a přidáme 2 sklenky pískového cukru
- 1 sklenka vlažné vody
- 3 lžíce kakaa
Vše rozmícháme a odlejeme neplnou sklenku hmoty.
- do ostatního přidáme 2 sklenky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 4 celá vejce
Upečeme na vymazaném a vysypaném plechu. Ještě teplé polejeme hmotou a posypeme kokosem nebo ořechy.
34. Buchta od ruky s polevou od paní Nechvátalové
Těsto:
- 4 vejce
- hrnek cukru
- hrnek polohrubé mouky
- hrnek ořechů ( umleté )
- prášek do pečiva
- rozředit těsto mlékem
Krém:
- 2x broskve v plechovce
- 2x kostka tvarohu
- 1 x šlehačka
- ztužovač
- 1x zakysaná smetana
- cukr dle chuti
Poleva:
- šťávu z broskví uvařit s pudinkem 2 ks
pokud nebude dostatek šťávy - naředit vodou
35. Ořechová bábovka Marti Balounové.
- 37 dkg cukru
- 24 dkg tuku ( máslo, hera )
- 42 dkg mouky polohrubé
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilka
- 10 dkg ořechů
- 1/4 mléka
- 6 vajec
Tuk utřít s cukrem, žloutky ušlehat do pěny, přidat mleté ořechy, mouku s práškem do pečiva, mléko, nakonec sníh z 6 bílků.
Péct asi 45 minut.
36. Dortík od Míši Vránové
- 1 ks listového těsta
- 1 balíček dětských piškotů
- 0,80 l mléka
- 2 x balení vanilkového pudinku
- 20 dkg cukr krupice
- kompotované ovoce nebo čerstvé
- nahoře poleva z čokolády
Polovinu listového těsta rozválíme na plech, poskládáme na něj piškoty a zalijeme vychladlým pudinkem. Na pudink naklademe ovoce a navrch položíme druhý plát rozevlátého listového těsta.
Řezy dáme do předem vyhřáté trouby a chvilku pečeme. Krájíme vychlazené a nejlépe chutnají v horkých dnech.
37. Ananasové řezy od paní Kvášové
Těsto:
- 1 hrnek krupice
- 3 celá vejce...………...ušlehat
- 1x ananas - rozmixovat v plechovce i se šťávou
- půl hrnku ořechů ( umleté )
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička sody
Krém:
- 2x šlehačka - 250 ml
- 1x mascarpone
- cukr dle chuti
Posypat ořechy + čokoládou.
Slavíme MDŽ, dárky od dětí z naší školky... :-)
38. Piškot řezy s rosolem od paní Kvášové
Těsto:
- 5 vajec
- 100g cukru
- 150g polo. mouky
Žloutky utřeme s cukrem přidáme mouku a sníh z bílků - upečeme.
Poklademe na upečené těsto ovoce a polijeme želatinou.
39. Tvarohová barevná buchta od paní Matýsové
Těsto 1. část:
- 350g polo. mouky
- 80g másla
- 80g cukru
- 6 lžic studené vody
- 1 celé vejce
- 1 lžíce kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
Náplň:
- 2 kostky tvarohu utřeme se žloutkem a cukrem vanilkovým
- přimícháme vařený pudink
- promícháme a potřeme placku
- tvaroh posypeme rozinkami
Těsto 2. část:
- 130g cukru
- 1/2 skleničky oleje
- 250 g polo. mouky
- 6 lžic vody
- 3 celé vejce
- 1/2 prášku do pečiva
Přísady trochu utřeme nebo jen zamícháme a nalijeme na tvaroh, pozvolna pečeme.
40. Jablečný koláč s mascarpone od paní Kvášové
Těsto:
- 70g másla změklého + na formu
- 110 g cukru
- citronové kůra z 1 citrónu
- 1 vejce
- 140g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 175 ml mléka
- 150g mascarpone
Náplň:
- 350g mascarpone
- 40g cukru
- 1 vejce
- citrónová kůra
Na jablka :
Dvě jablka nastrouháme na kostičky, na pánvi rozpustíme máslo s cukrem a přidáme jablka, dusíme do zhoustnutí. V míse smícháme máslo s cukrem a cit. kůrou, přidáme vejce, prášek do pečiva, mléko s mascarpone. Dáme do dortové formy.
V jiné míse smícháme zbylé mascarpone s cukrem a vejcem a jablkovou směsí. Rozetřeme na těsto a poklademe jablkem na kolečka. Pečeme na 17 stupňů asi 60 minut.
41. Míša řezy od paní Kazdové
Těsto:
- 6 ks vejce
- 2 lžíce rostlinný oleje
- 6 lžic polohrubá mouka
- 1 lžička prášek do pečiva
- 3 lžíce kakao
- 6 lžic cukr
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Vymícháme vláčné těsto. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečený plát necháme vychladnout a potřeme jej krémem.
Krém:
- 250 g máslo
- 500 g tvaroh
- 150 g cukr
Krém uděláme tak, že tvaroh vyšleháme s máslem, cukrem a rumem do hladké hmoty.
Poleva :
- 100 g máslo
- 2 lžíce mléko
- 120 g čokoláda na vaření
Poleva: ve vodní lázni rozehřejeme máslo, do něj nalámeme čokoládu a mícháme, než vznikne hladká hmota. Za stálého míchání postupně přidáváme lžíce mléka. Polevou potřeme povrch těsta. Necháme ztuhnout v lednici.
42. Hraběnčin koláč od paní Nechvátalové
Těsto:
- 400g hladké mouky
- 200g cukr krupice
- 250g másla
- 3 žloutky
- 1 prášek do pečiva
Zpracujeme těsto, poté ho rozdělíme na dvě půlky a vložíme jednu půlku do mrazáku.
Náplň:
- 1 kg nastrouhaných jablek - osmažíme na másle, dochutíme cukrem a skořicí. Do vychladlých jablek zamícháme sníh ze 3 bílků.
Pečeme na 180 stupňů, 30 - 40 minut.
Pokud budete chtít můžete vložit ušlehaný tvaroh dle Vaší chuti.
43. Buchta z kynutého těsta od paní Nechvátalové
Těsto:
- 1/2 kg hladké mouky
- 30g kvasnic
- 4 lžíce cukru
- 2 menší vejce
- 150 ml rozpuštěného sádla
- půl kávové lžičky soli
- asi 1/3 l mléka
Těsto je si na dva pekáče, nahoru pokládat ovoce a zasypat drobenkou.
středa: 18:00 - 20:00